• Kociołek stojący ŻELIWNY Garnek Myśliwski 8L Meyerhoff - Emaliowany

Symbol: Meyerhoff 8L - Emaliowany
299.00
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 0
Kurier InPost 0
Paczkomaty InPost 0
GLS Kurier 0
Dostawa własna 5
Paczkomaty InPost (Pobranie) 6
Kurier InPost (Pobranie) 6
Dostępność 15 szt.
EAN 5905647672878

Darmowa wysyłka od 200 zł

Zostaw telefon

Kociołek stojący, żeliwny, Garnek myśliwski o pojemności 8L Emaliowany

2713.jpg

Oryginalny kociołek renomowanej, niemieckiej marki MEYERHOFF. Wykonany z najwyższej jakości stopu żeliwa odpornego na najwyższe temperatury. Firma ta jako pierwsza zastosowała specjalny odpowietrznik w pokrywie, który reguluje ciśnienie wewnątrz kociołka, przez co jest on w 100% bezpieczny. Kociołek może stać bezpośrednio w ognisku, a dzięki poręcznemu uchwytowi może być zawieszony również nad ogniskiem. Produkt posiada również odkręcane nóżki, przez co kociołek można umieścić w kominku lub bezpośrednio w palenisku. Dzięki wytłoczeniu na pokrywie masz pewność, że kupujesz oryginalny i bezpieczny produkt.

2716.jpg

Doskonałej jakości polski odlew, daje pewność i bezpieczeństwo użytkowania. Tradycyjnie wykorzystywany do przygotowywania pieczonek (duszonek, prażonek, dymfoka, ale równie dobrze sprawdzi się w innych kulinarnych zadaniach).

Wzór na pokrywie - róża wiatrów.

Kociołek jest z surowego żeliwa - przed użyciem wymaga zaolejowania i wygrzania w ognisku.

Odkręcane nóżki ułatwią przenoszenie czy przewożenie i zabranie go na piknik w plenerze czy biwak. Można go również używać na różnego rodzaju piecach i palnikach.

Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu.

Z tradycji węgierskiej kuchni zaczerpnęliśmy potrawy, które przyrządza się w kociołku żeliwnym lub inaczej kociołku węgierskim bezpośrednio na ognisku...

Popularne potrawy to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki albo inaczej mówiąc prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.

2714.jpg

Najważniejsze cechy:

  • Wykonany z wysokiej jakości odlewu żeliwa
  • Odkręcane nóżki
  • Otwór wentylacyjny regulujący ciśnienie do bezpiecznego poziomu
  • Poręczny uchwyt do przenoszenia lub podwieszania
  • Oryginalne logo na pokrywie kociołka

Wymiary:

  • Pojemność: 8 L EMALIOWANY
  • Szerokość całkowita: 20,5 cm
  • Wysokość kociołka z pokrywą: 24 cm
  • Wysokość nóżek: 13,5 cm
  • Wysokość całkowita: 38,5 cm
  • Waga: 14 kg

Zestaw zawiera:

  • Kociołek o poj. 8L (wewnątrz emaliowany)
  • Pokrywka z wytłoczonym logo Meyerhoff
  • Uchwyt z zaciskami
  • Odkręcane nóżki
  • Instrukcja montażu oraz użytkowania

Produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Certyfikat zgodności dla produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oznacza: Zapewnienie zgodności z obowiązującymi wymogami prawnymi i standardami. Zapewnienie dla konsumentów o bezpieczeństwie produktów. Zwiększenie zaufania konsumentów do jakości i bezpieczeństwa wyrobów.

W naszej ofercie posiadamy również kociołki o innych wymiarach i pojemnościach.

Jak wypalić żeliwny kociołek, by nie rdzewiał i jedzenie z niego dobrze smakowało?

To nic trudnego, a zawsze jest lepiej zrobić to samemu i mieć pewność co do użytego w tym procesie tłuszczu.

1. Przed pierwszym użyciem należy umyć kociołek żeliwny (i pokrywkę) wodą. Pod żadnym pozorem nie wolno używać płynu do naczyń.

2. Dokładnie osuszyć i nasmarować tłuszczem. Do natłuszczania nadają się wszelkie roślinne oleje jadalne. Po nasmarowaniu zostawić na 30-60 minut, by kociołek wchłonął go jak najwięcej, po czym wytrzeć nadmiar. Kociołek smarujemy z obu stron.

Tak przygotowany kociołek należy rozgrzać nad żarem paleniska. Po nagrzaniu ze ścianek kociołka na dno spłynie nadmiar oleju - dobrze jest go zebrać np. ręcznikiem papierowym. Nadmiar oleju przy wypalaniu nie jest wskazany - tworzy się wtedy na dnie zbyt gruba warstwa powłoki która ma tendencję do odpryskiwania.

Kociołek grzejemy do momentu, aż zmieni kolor na ciemno brązowy. (wypalenie kociołka można zrobić w piekarniku w 250 st. w dobrze wentylowanym pomieszczeniu)

Pokrywkę wypalamy na ruszcie "grillując" ją z obu stron. Jeżeli nie mają Państwo rusztu, pokrywkę wypalamy na kociołku, ale nie przykrywając go szczelnie. Trzeba ją ułożyć tak by pozostawał jak największy otwór do odprowadzania wilgoci i dymu z kociołka.

3. Kociołki żeliwne myje się wodą bez detergentów, myjką lub gąbką. Naczyń nie wolno myć w zmywarce.

4. Po umyciu i osuszeniu dobrze jest kociołek ponownie natłuścić, to przywróci naczyniu świeżość i odpowiednio zakonserwuje je do czasu kolejnego użycia.

5. Pod żadnym pozorem nie należy wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów.

6. Naczyń, które posiadają pokrywę, nie należy trzymać przykrytych. W zamkniętym naczyniu mogą pojawić się oznaki rdzy.

Odpowiednia konserwacja sprawi, że kociołek będzie służył przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat. Z żeliwem jest tak, jak z dobrym, rocznikowym winem.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie